DGT Internet Marketing
Image default
Computers and Electronics

People analytics: de beste praktijken

People analytics, ook wel HR analytics genoemd, is onmisbaar voor ondernemingen die het beste uit hun medewerkers en de onderneming willen halen. Elke ondernemer wil dat de medewerkers zich op hun plaats en gewaardeerd voelen. Dat zorgt voor goede presaties van de onderneming. Om dit te bereiken worden mensen voortdurend geëvalueerd: people analytics, al dan niet met behulp van HR-tools, zoals het Deepler platform.

Binnen een onderneming is veel informatie over de medewerkers aanwezig, denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, opleiding, ervaring en beoordelingen. Met behulp van HR-tools en speciale software worden er verbanden tussen al de opgeslagen informatie gelegd. Hierdoor krijgt de onderneming onder andere snel een beter inzicht in de aanwezigheid van talenten binnen de onderneming.

Wat zijn de beste praktijken?

Om van people analytics een succes te maken moet de onderneming aan een aantal eisen voldoen. Binnen de onderneming moet het topmanagement een duidelijke strategie en visie hebben waarom men people analytics wil inzetten. Invoering gaat vaak met de nodige kosten gepaard; besparingen liggen in de toekomst. Het project zal door het hele management naar de werkvloer gecommuniceerd worden, waarbij de HR-manager een centrale rol zal spelen.

Ook moet de regels betreffende privacy en gegevensbescherming op orde zijn binnen het bedrijf. People analytics staat of valt met het vertrouwen van de medewerkers in het management. Enkel een wederzijds vertrouwen dat de informatie op een juiste wijze wordt gebruikt, zorgt dat mensen hun input blijven geven.

Nog enele tips:

  • Start klein. Door een te ruim pakket aan parameters die men wil vastleggen en volgen, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Start klein en bouw het uit als daar werkelijk behoefte aan is. Maak je gebruik van een online platform, dan is schaalbaarheid geen probleem. Door klein te starten worden de aanloopkosten in de hand gehouden.
  • Houd de focus altijd op de business, maar…
  • …zet de werknemer altijd centraal. Zij zijn de drijvende kracht en krijgen de mogelijkheid bij te dragen aan hun eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het bedrijf. Maak regelmatig gebruik van surveys waar medewerkers hun feedback kunnen geven en eventueel ideeën kunnen aandragen.
  • Communicatie is uitermate belangrijk. Voortgang van bijvoorbeeld verbeteringsprojecten moet continu door de hele organisatie gecommuniceerd worden.
  • Door gebruik te maken van een online platform, ligt people analytics ook binnen het bereik van de kleine ondernemingen.
  • ’Last but not least’: niet elk project zal het gewenste resultaat of inzicht opleveren. Af en toe falen is onderdeel van het proces, maar vergeet niet dat ook van fouten wordt geleerd!

De beste praktijken, de beste resultaten

Vooral in situaties waar er sprake is van een krappe arbeidsmarkt zijn HR-platformen, zoals bijvoorbeeld Deepler, een goede tool om de binnen de onderneming aanwezige talenten bloot te leggen en zich te laten ontwikkelen. Door gebruik te maken van de aanwezige kennis en talenten onder het personeel, bespaart een onderneming op het rekruteren van personeel van buiten, het onboarden en inwerken van nieuw personeel.

Dat people analytics goede resultaten kan produceren, blijkt uit het feit dat grote succesvolle internationale ondernemingen, zoals onder andere Google, Microsoft en ABN AMRO, het al vele jaren inzetten. Werknemers weten zich gewaardeerd en serieus genomen met de mogelijkheid zich binnen de onderneming te kunnen ontwikkelen en verbeteringen aan te dragen.

De people analytics software verschaft de onderneming een grote hoeveelheid informatie, waardoor data driven besluitvorming zorgt voor snellere en beter onderbouwde besluiten. Vergeet echter nooit dat enkel een samenspel van het gebruik van people analytics tools en de beste praktijken toepassen de enig juiste formule is voor een succesvolle implementatie, voor zowel de onderneming als voor de werknemer.

https://www.deepler.io/nl/