DGT Internet Marketing
Image default
Content marketing

De beste NAS

 

De beste NAS

Network Attached Storage, of kortweg NAS, klinkt in het begin misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig: het is een harde schijf met een netwerkverbinding, een eigen processor en speciale serverfuncties. Zodra u daar een harde schijf plaatst voor continu gebruik, slaat u uw gegevens niet alleen centraal en automatisch op (back-up), maar kunt u ze ook onderweg via het internet (webserver) raadplegen of de multimediabestanden in uw huis verspreiden (UPnP AV-server en/of DLNA). NAS-servers, ook wel bekend als netwerkharde schijven, zijn beschikbaar als lege koffers met ruimte voor meerdere harde schijven of als een alles-in-één-oplossing inclusief de schijven. Dus als u zich geen zorgen wilt maken over de configuratie van uw NAS-server, kunt u direct toegang krijgen tot vooraf geconfigureerde systemen.

Hieronder hebben we onze aanbevelingen voor netwerkharde schijven geselecteerd en naast onze testwinnaar presenteren we ook meer betaalbare alternatieven met sterke prijs-prestatieverhoudingen. Na een gedetailleerde uitleg van de toestellen geven we u ook enkele nuttige kooptips.

Onze tip: Bespaar geld met een gratis browserextensie

De huidige leider, de QNAP TS-253B-4G, overtuigde met zijn uitgebreide uitrusting, de veelzijdige functionaliteit en de zeer sterke prestaties. Zo bereikte het zeer goede overdrachtsnelheden van 110,8 Mbyte/s tijdens het lezen en nog steeds 98,0 Mbyte/s tijdens het schrijven in de test. Maar vooral de uitgebreide uitrusting van de netwerkharde schijf is indrukwekkend: een Intel Celeron J3455 quad-core processor met maximaal 2,3 GHertz werkt samen met het tot acht GByte DDR3L-geheugen. Het afspelen van 4K@30Hz video’s en real-time transcoding is ook op deze manier mogelijk. 

Daarnaast biedt het optisch zeer aantrekkelijke pakket een OLED-paneel voor het weergeven van systeeminformatie zoals temperatuur, ventilatiesnelheid of capaciteiten. De twee aanraakbedieningsknoppen worden gebruikt om het netwerk IP, het host-wachtwoord aan te passen of om het systeem eenvoudigweg opnieuw te starten of af te sluiten. Het voorpaneel is voorzien van een snelle USB-C aansluiting, een USB 3.2 Gen1-poort en een SD-sleuf. Andere aansluitingen zoals HDMI of extra USB-poorten bevinden zich aan de achterzijde, waardoor het veel gemakkelijker is om gegevens te delen zonder een netwerk.

Ook het inbrengen van harde schijven is eenvoudig, wat zonder gereedschap mogelijk is. Als u uw systeem in bepaalde opzichten wilt verbeteren of uitbreiden, is de PCIe-poort ook geschikt voor het aansluiten van extra componenten. Deze omvatten een draadloze netwerkkaart en een QNAP QM2 kaart voor M.2 SSD caching en 10 GbE connectiviteit. Met behulp van “Hybrid Backup Sync” kan ook een back-up worden gemaakt van gegevens op verschillende locaties in het lokale netwerk of zelfs in de cloud via de juiste providers – het duidelijk gestructureerde QTS 4.3-besturingssysteem helpt hierbij.

Naast een hoge prijs van meer dan 550 euro heeft de QNAP TS-253B-4G ook een hoog stroomverbruik van 25,4 watt in bedrijf – een van de slechtste waarden in vergelijking. Maar als u op zoek bent naar een flexibele netwerkopslag met een verscheidenheid aan functies en goede prestaties, dan gaat het niet mis met de aankoop.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-nas/