DGT Internet Marketing
Image default
Content marketing

Vloggen als bedrijf? Pak het professioneel aan

Steeds vaker zetten bedrijven vlogs in om de doelgroep te bereiken. Dat gaat niet altijd goed, want bedrijven komen er gaandeweg achter dat de inhoud en de kwaliteit van de vlogs niet veel beter zijn dan een gemiddelde vakantievideo.

Veel voorkomende fouten bij zakelijk vloggen

Ook al is vloggen laagdrempelig omdat je met een smartphone al best aardige video’s kunt opnemen, het blijkt dat er toch meer bij komt kijken dan alleen het vasthouden van je smartphone. Denk maar eens belichting, geluid, een goed verhaal en het verwerken van een bedrijfslogo middels nabewerking. Al deze aspecten hebben invloed op hoe de doelgroep de vlog ervaart. Is dit niet professioneel op orde, dan kan een vlog eerder afbreuk doen, dan dat het de merkidentiteit en het vertrouwen versterkt. Een cursus vloggen is daarom ook geen overbodige luxe. Met de cursus vloggen voor bedrijven kun je de onderstaande fouten voorkomen.

De video is over- of onderbelicht

Iemand die jouw vlog bekijkt, ziet graag een duidelijk gezicht. Het is niet fijn als de opnames te donker te zijn omdat het licht van achteren komt. Kies daarom zorgvuldig je standpunt uit en zorg dat het meeste licht op je gezicht valt. Film je binnen? Maak gebruik van het zonlicht dat via een raam naar binnenkomt of gebruik studiolampen.

Niet verstaanbaar of veel bijgeluiden

Wanneer je een vakbeurs bezoekt, is het leuk om je ervaringen op de beursvloer te delen met je kijkers. Waar bedrijven vaak de mist ingaan is dat ze gedurende de vlog niet verstaanbaar zijn. Bijgeluiden kunnen de eigen stem eenvoudig overtreffen. Wil je verstaanbaar zijn? Gebruik een externe richt- of dasspeldmicrofoon.

De boodschap komt niet over

Het is heel verleidelijk om bij noemenswaardige momenten plotsklaps de smartphone te pakken en direct uit de losse pols te filmen. Toch is dit enkel voorbestemd aan vloggers die ruime ervaring en talent hebben om ad hoc een goede vlog op te nemen. Daarom kom je vaak zakelijke vlogs tegen die kop noch staart hebben. Een doelloze boodschap zonder enige opbouw. Dit zijn vlogs die weinig kans maken om tot het einde bekeken te worden. Beter is dan om vooraf een storyboard te maken en eventueel aan te vullen met een script.

Leer professioneel zakelijk vloggen

Sinds 2016 verzorgt VlogStudio studio-opnames en geeft vlogcursussen aan bedrijven en weet waar zij mee worstelen. In eerste instantie komen bedrijven vooral vanuit de wens hoe ze de smartphone moeten bedienen en hoe ze moeten omgaan met licht en geluid. Maar tijdens de cursus worden ze steeds meer bewust dat vloggen een waardig onderdeel is van de corporate communicatie. Om bedrijven professioneel te laten vloggen levert VlogStudio cursussen op maat. Dit houdt in dat er specifieke aandacht wordt besteed aan de merkidentiteit, boodschap en formats die voor de organisatie relevant zijn.

VlogStudio is samensmelting tussen Netrespons contentmarketing en Videologic videoproducties. Door de expertise van beide organisaties samen te brengen krijgen bedrijven de kans om zich te onderscheiden middels professionele vlogs.

Meer weten over zakelijk vloggen of cursussen zakelijk vloggen? Kijk op VlogStudio.

https://www.vlogstudio.nl/cursus-vloggen/